رابطه انسان و طبیعت از آغاز خلقت تا کنون هیچوقت به اندازه امروز نگران کننده و تهدیدآمیز نبوده است.سیر شتابنده تحو ۶لات تکنولوژیکی و تغییر شیوه ها و الگوهای مربوط به زندگی انسانی از یک سو و تاخیر در برنامه ریزیهای مربوط به کاهش اثرات منفی بهداشتی، اقتصادی، فرهنگی و اخلاقی مربوط به آن از سوی دیگر موجبات بروز یک سری نابهنجاری های زیست محیطی و به دنبال آن نگرانیهای شدید میان دوستداران محیط زیست، سلامت و متفکران و مصلحان اجتماعی را فراهم نموده است. آلودگی-های زیستمحیطی شامل آلودگی هوا، آلودگی آب، آلودگی خاک، آلودگی صنایع و آلودگیهای دیگر میباشد. که هر کدام از این منابع بر روی سلامت و محیط زیست جامعه تاثیرگذارند و هر کدام مشکلات محیط زیستی متعددی را به وجود می آورند. آلودگیهای زیست محیطی از چالشهای اصلی و مهم جهان است. آلودگی محیط زیست، پخش یا آمیختن مواد خارجی به آب و هوا، خاک یا زمین است، به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیک آن را به طوری که به حال انسان یا سایر موجودات زنده، گیاهان، آثار یا ابنیه مضر باشد، تغییر دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی آلودگیهای زیست محیطی است. نتایج به دست آمده نشان داد که کشورها با چالشها و آلودگیهای زیست محیطی مختلفی روبه رو هستند. همچنین، نرخ بسیار سریع رشد شهری و تمرکز جمعیت در مناطق شهری منجر به افزایش آلودگی هوا میشود. علاوه بر آن، فرایندهای صنعتی، دفع نامناسب زباله های جامد و خطرناک، تولید گازهای کارخانه ای توسط وسایل نقلیه و سوخته شدن سوخت به منظور تولید برق در نیروگاه ها، از منابع اصلی آلودگی هستند.

هر زمان در مورد سلامتی و راه های حفظ آن صحبت می شود ، بیشتر افراد به کارهایی مانند ورزش کردن ، داشتن تغذیه سالم و دوری از عوامل خطری مانند سیگار یا استفاده از داروها و عوامل پیشگیری کننده فکر می کنند در حالیکه نقش عوامل محیطی و پیرامون ما در سلامتی اهمیتی کمتر از این موارد ندارد. محیطی که ما در آن زندگی می کنیم ، آبی که می نوشیم ، سبزیجات و غذاهایی که می خوریم ، هوایی که نفس می کشیم و حوادث و اتفاقات بیرونی همگی نقش مهم و حیاتی در حفظ سلامتی ما دارند.

اگرچه ما فراموش می کنیم ولی بدی آب و هوا ، آلوده بودن مواد غذایی و ناسالم بودن آبی که می نوشیم همگی می توانند اثر مهمی در ایجاد بیماریهای مختلف و از بین بردن سلامتی ما داشته باشند.

 

 

نقش هوا در سلامت انسانها غیر قابل انکار است. ما در هر دقیقه ۱۰ تا ۱۵ بار ریه های خود را پر از هوا می کنیم ، هوایی که می تواند به تک تک سلولها و بافت های بدن ما راه پیدا نماید و سلامت آنها را تحت تأثیر قرار دهد. با اینحال ما انسانها کمتر از آنچه لازم است به سلامت و تمیزی هوای تنفسی خود اهمیت می دهیم.تأثیر منفی هوای آلوده بر بسیاری از بیماریهای انسان آشکار شده و ثابت شده است. آلودگی هوا رابطه مستقیمی با بیماریهای ریه مانند آسم ، برونشیت مزمن ، آمفیزم و حتی سرطان های ریه دارد. بیماریهای قلبی با افزایش آلودگی هوا به ویژه افزایش ذرات معلق موجود در هوا ، افزایش پیدا می کند. وزن پایین نوزادان در زمان تولد در زمان آلودگی هوا ، افزایش پیدا می کند. در مطالعات علمی متعددی ثابت شده است که وزن زمان تولد نوزادان مادرانی که در سه ماهه دوم و سوم حاملگی در معرض هوای آلوده بوده اند ، کمتر از بقیه نوزادان است. این اثر با مصرف سیگار توسط مادران باردار قابل مقایسه است.آلودگی هوا و بالا رفتن میزان دی اکسید کربن هوا و گازهای گلخانه ای یکی از تهدیدات جدی سالهای پیش روی انسانهاست. بالا رفتن این عوامل در جوّ می تواند به گرم شدن زمین و از بین رفتن طبیعت و محیط زندگی بسیاری از حیوانات و انسانها منجر شود.

آب و فاضلاب

از جمعیت دنیا نزدیک به ۸۷۰ میلیون نفر به آب سالم آشامیدنی دسترسی ندارند و تعداد بیشتر از این یعنی نزدیک به ۲٫۵ میلیارد نفر (نزدیک به یک سوم جمعیت دنیا) هم امکان دفع بهداشتی فاضلاب و دسترسی به توالت بهداشتی را ندارند. اثر این موضوع بسیار وحشتناک است به طوریکه روزانه نزدیک به ۲۲۰۰ کودک در سراسر جهان به دلیل این موضوع از بین می روند.غیر از آب بهداشتی برای نوشیدن ، استفاده از آب سالم و استاندارد یکی از نیازهای اولیه کشاورزی و تولید محصولات سالم کشاورزی است. هم چنین آبی که حیوانات و موجودات اهلی استفاده می کنند ، رابطه مستقیمی با سلامت انسانها دارد.برنامه های متعدد و متنوعی در دهه های گذشته برای تهیه آب آشامیدنی سالم صورت گرفته است و نتایج به دست آمده از این اقدامات بسیار مهم و چشمگیر است. مطالعات نشان داده اند که “یک دلار” سرمایه گذاری برای تهیه آب سالم ، موجب برگشت “۲۳ دلار” به جامعه در زمینه های بهداشتی و اجتماعی می شود

 

 

 

مواد سمی و زباله های شیمیایی

امروزه با رشد چشمگیر تکنولوژی روز به روز به تعداد کارخانه هایی که از مواد سمی و شیمیایی برای تولید محصولات استفاده می کنند ، اضافه می شود. رشد تکنولوژی باعث شده است تا روزانه مقادیر قابل توجهی از فضولات و سموم شیمیایی از کارخانه ها وارد چرخه طبیعت شود به طوری که امروزه تقریباً جایی در دنیا وجود ندارد که نتوان در آن اثری از پلاستیک ، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سمی ، پیدا کرد.

خانه و جامعه

بسیاری از ما در طول شبانه روز در محیط هایی مانند خانه ، محیط کار و مدرسه زندگی می کنیم. لذا مناسب بودن این محیط ها برای زندگی و حفظ سلامت بدن امری است ضروری و غیر قابل انکار. آلودگی صوتی خیابانها و بزرگراه ها ، امواج رادیویی دکل های مخابراتی ، نبود نور کافی یا رطوبت بیش از حد از عواملی است که محیط زندگی ما را تهدید می کنند.وجود پارکها و فضای سبز کافی ، محیط های ورزشی سالم ، زمینه های فعالیت اجتماعی و مشارکت افراد یکی از راههای حفظ نشاط و سلامت روحی و روانی افراد جامعه است.

منبع

https://civilica.com/doc/815707

https://ghalbeman.ir/%